Otwarte półki nieśmiało wkraczają do naszych kuchni. Coraz odważniej decydujemy się na meble kuchenne, w które wkomponowane są otwarte półki. Jest to z pewnością ciekawe urozmaicenie. Aranżacja kuchenna składająca się tylko z jednostajnej zabudowy może być nieco zbyt minimalistyczna. Otwarte półki mają oczywiście swoje wady i zalety.
Skąd się wzięły otwarte półki?
Otwarte półki to rozwiązanie, które króluje szczególnie w holenderskich kuchniach. Zasadę “nic do ukrycia” przenieśli też do kuchni i eksponują w nich wszystko co się do tego nadaje. Właśnie ta możliwość eksponowania jest jedną z zalet otwartych półek. Jest to rozwiązanie funkcjonalne, bowiem najważniejsze przybory są w zasięgu wzroku i w zasięgu ręki. Jest to niezwykłe ułatwienie, nie trzeba bowiem przekopywać się przez szafkę w poszukiwaniu danej rzeczy.
Zalety otwartych półek – łatwy dostęp
Na otwartych półkach można ustawić codziennie używaną zastawę: talerze, szklanki, kubki. Można na nich też wyeksponować wszelkie drobne domowe sprzęty jak toster, ekspres do kawy czy blender. Przedmioty te zazwyczaj są schowane w szafkach, nie jesteśmy przyzwyczajeni do ich eksponowania. Takie otwarte półki powodują, że musimy dbać o estetykę. Nie chodzi tylko o zachowanie czystości, ale też o wybieranie elementów w podobnej kolorystyce, aby zanadto nie naruszyły kuchennej aranżacji.
Ciekawa ekspozycja
Do otwartych półek można przymocować haczyki lub reling. Pozwoli to na ciekawszą ekspozycję np. przyborów kuchennych. Zamiast trzymać je w szufladzie, można je powiesić i mieć do nich ułatwiony dostęp.
Minusy otwartych półek – zwiększone zabrudzenia
Otwarte półki są rozwiązaniem ciekawym i nietuzinkowym. Mają niestety też pewne minusy. Mając takie otwarte półki w swojej kuchni trzeba bardzo dbać o czystość i porządek. Przedmioty na półkach muszą być ułożone, nie mogą leżeć w nieładzie. W przeciwnym razie w kuchni zapanuje wizualny chaos. Rozkład przedmiotów musi być też przemyślany, nie można ich układać byle jak. Ustawiając garnki w pobliżu szklanek można niechcący doprowadzić do ich rozbicia.
Częste sprzątanie
Otwarte półki wymuszają też zwiększoną częstotliwość sprzątania. Trzeba ścierać kurze z półek oraz z wystawionych na nich przedmiotów. Kurz może osiadać też na talerzach czy kubkach. Należy to wziąć pod uwagę i odpowiednio często naczynia myć.
Otwarte półki w kuchni są rozwiązaniem ciekawym, ale też specyficznym. Dokonując takiego wyboru trzeba pamiętać o dodatkowym sprzątaniu, które może nas czekać. W zamian otrzymamy oczywiście piękna aranżację kuchni, z wyeksponowanymi naszymi ulubionymi przedmiotami.