dylematy

Kuchenna spiżarnia – czy jest potrzebna?

Dawniej wszystkie domy były wyposażone w spiżarnię. Obecnie, kiedy kuchnie są z reguły niewielkie, często rezygnuje się z tej dodatkowej przestrzeni. A szkoda! Spiżarnia to przecież świetne rozwiązanie. Można przechowywać w niej suchą żywność czy przetwory, ale też rzeczy, które normalnie zagracałyby naszą kuchnię.

Spiżarnia w domu

Projektując duży dom warto przeznaczyć trochę przestrzeni na spiżarnię. Oczywiście najlepiej aby była ona usytuowana jak najbliżej kuchni. Mogą do niej prowadzić drzwi pasujące do reszty wystroju. Specjalnie zaprojektowana spiżarnia powinna spełniać wszystkie nasze wymagania. Muszą się w niej znaleźć półki o różnych wysokościach. Świetnie sprawdzą się też wysuwane, wąskie, pionowe szuflady. Specjalne podwieszane kosze będą idealne do przechowywania owoców i warzyw. Taka spersonalizowana spiżarnia będzie niezwykle przydatnym miejscem.

Spiżarnia i niewielka przestrzeń

Aranżacja kuchni będzie miała wpływ na przestrzeń, którą możemy przeznaczyć na spiżarnię. W małych kuchniach może być ciężko ze stworzeniem spiżarni. Warto jednak spróbować i znaleźć choć odrobinę miejsca. Spiżarnię można wtedy ukryć za przesuwanymi drzwiami. Dzięki temu cenna przestrzeń nie będzie marnowana na otwieranie tradycyjnych drzwi.

Meble zamiast spiżarni

Nie zawsze można pozwolić sobie na stworzenie osobnej spiżarni. Co zrobić w takim wypadku? Najlepszym rozwiązaniem są specjalnie zaprojektowane meble kuchenne, które pozwolą na przechowywanie dużej ilości zapasów. Świetnie sprawdzą się wysokie szafki. Często zamiast półek mają one specjalne kosze, które wysuwają się gdy otwieramy szafkę. Świetnie sprawdzą się też głębokie szuflady, w których można schować duże garnki czy brytfanny.

Warto mieć spiżarnię!

Dlaczego spiżarnia jest potrzebna? Gwarantuje one dobre warunki do przechowywania żywności. Można w niej chować przetwory, konserwy, suchą żywność jak makarony czy kasze. Przez to, że zazwyczaj jest w niej chłodniej dobrze sprawdzi się też do przechowywania warzyw, np. ziemniaków czy marchwi. Dodatkowo może posłużyć za miejsce składowania sprzętów kuchennych, których nie używamy na co dzień. Wystarczy wszystko schować w spiżarni, zamknąć drzwi i cieszyć się estetyczną kuchnią!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *