wyzwania

Doskonała organizacja w kuchni – sprawdź nasze porady!

Dobra organizacja kuchni to klucz do udanego z niej korzystania. W zabałaganionej i chaotycznej kuchni nikt nie lubi spędzać czasu, nie mówiąc już o gotowaniu. Organizacja w kuchni pomaga w codziennym życiu. Jasno zorganizowana przestrzeń ułatwia gotowanie, przechowywanie i ogólne funkcjonowanie kuchni. Zastanawiasz się jak dobrze zorganizować kuchnię? Zapraszamy do lektury!

Zaplanuj organizację podczas projektowania kuchni

Już na etapie projektowania i wybierania kuchni warto zastanowić się, na co przeznaczymy poszczególne szafki i szuflady. Dzięki temu możemy dostosować meble kuchenne do naszych potrzeb. Dobrym rozwiązaniem są wszelkie szafki z wysuwanymi, obrotowymi półkami. Głębokie, duże szuflady są niezwykle pojemne, idealnie sprawdzą się do przechowywania garnków. Niewielkie wolne przestrzenie można świetnie zagospodarować. Najczęściej w takie miejsca wstawia się wąskie, wysuwane szafki. Wbrew pozorom można w nich pomieścić naprawdę wiele rzeczy! Pamiętajmy, że aranżacja kuchni powinna sprzyjać dobrej organizacji!

Przechowywanie

Kolejnym krokiem do dobrej organizacji jest rozwiązanie kwestii przechowywania. Chodzi zarówno o przechowywanie żywności, jak i wszystkich kuchennych akcesoriów.

Stałe miejsce to podstawa

Wszystko powinno mieć swoje stałe miejsce. W ten sposób łatwiej będzie znaleźć potrzebne rzeczy. Warto też poświęcić chwilę na posegregowanie rzeczy według rodzaju. Garnki trzymamy razem z pozostałymi garnkami, patelnie z patelniami. To samo dotyczy wszelkich akcesoriów. Łopatki, szpatułki, chochle – warto trzymać każdy ich rodzaj osobno. Deski do krojenia powinny mieć swoje stałe miejsce. Papier do pieczenia, folia spożywcza czy aluminiowa – powinny być posegregowane razem, najlepiej w szufladzie. Takie podejście może wydać się pracochłonne lub nawet pedantyczne, ale uwierzcie – bardzo ułatwia to codzienną pracę w kuchni!

Pojemniki na żywność

W kwestii przechowywania produktów spożywczych warto nie tylko je segregować, ale też przesypywać do specjalnych pojemników lub słoików. Jest to rozwiązanie nie tylko funkcjonalne, ale też wygodne. Po otwarciu opakowania wystarczy dany produkt przesypać i zamknąć pojemnik. Unikniemy w ten sposób wietrzenia i psucia się produktów, co często się zdarza, gdy zostawimy w szafce otwarte opakowanie. Przez przesypywanie do specjalnych pojemników oszczędzamy miejsce w szafkach i szufladach. Łatwiej jest też znaleźć potrzebne nam w danym momencie składniki.

Praktyczne dodatki

W dobrze zorganizowanej kuchni nie może zabraknąć praktycznych stojaków. Można przy ich pomocy przechowywać talerze, ale szczególnie są zalecane do szklanych naczyń żarododpornych. W szufladach powinny znaleźć się organizery, które ułatwią przechowywanie sztućców. Przydadzą się też wszelkie kosze lub pojemniki, do których można włożyć trudne do skategoryzowania przedmioty. Koszyk świetnie sprawdzi się też do przechowywania ręczników kuchennych.

Warto wypracować swoją organizację kuchni. Ułatwi to codzienne życie i sprawi, że przebywanie w kuchni będzie samą przyjemnością!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *